5 probléma, ami miatt kudarcba fullad az életmódváltásod

Mindent egyszerre akarsz megcsinálni?
Benned is megvan az az érzés, mikor úgy érzed a világot is megváltanád 1 nap alatt és mindent tökéletesen megcsinálsz, kicsattansz az energiától?
Majd egy pár nap múlva szépen alábbhagy a lelkesedésed és szépen visszasüllyedsz, ahonnan kezdted az egészet, vagy még mélyebbre. Nem vagy egyedül. Sokan beleesünk ebbe a hibába. Igen, én is jártam ott. Pont ezért tudok segíteni neked.

Hadd meséljek el egy történetet az egyik volt tanítványomról, akivel pont ezen ok miatt sajnos rövid ideig tartott a közös munka.

Az elején nagyon motivált volt ő is és én is, láttam benne a tüzet, a lelkesedést arra, hogy megakarja váltani saját magát és a világot is. Pályafutásom elején nem voltam még tisztában ezzel, hogy az ilyen hozzáállásnak mi lesz a következménye.

A lelkesedés az első héten volt a legmagasabb ponton… Minden utasítást betartott, még kutató munkát is végzett a témákban. Az első hét után lettem arra figyelmes, hogy mintha valami nem lenne okés.

A lelkesedés csökkenni kezdett és az első hónap végére mondta, hogy ő ezt nem bírja tovább, ez nem neki való, és visszatért a saját kis életébe, egy fokkal jobb állapotban, mint ahogyan elkezdtük.

Számos hiba volt itt, főleg a részemről.

Mi történik ma? Engedek ilyesmit? Azt kell mondjam, koránt sem.

A változás nem megy egyik napról a másikra. Meg kell tanulnod mindent beépíteni, szokássá alakítani az életedben ahhoz, hogy hosszú távon fenntartható legyen a fejlődés.

Hónapok fognak eltelni, sőt évek, mire mindent be tudsz építeni magadba, és lesznek nehéz időszakok.

Gondolj rá úgy, mint a saját vállalkozásodra. Az sem egy nap alatt épült fel, és mindig épül.

Ez van a testünkkel is. Amit évek alatt romboltál, össze kell szedni a romokat, új alapot építeni és a stabil alapokra felhúzni valami újat, valami mást. Egy másik önmagad.

Bele se kezdesz.

Egyből azt mondod, nem neked való, te nem tudsz mozogni, te szeretsz enni és nem vagy hajlandó lemondani semmiről.

Itt meg kell, hogy állítsalak. Nincs olyan, hogy valamit semmiért. Ha te nem vagy hajlandó kompromisszumokat kötni, csak úgy, mint az életed más területein, akkor a változás sem fog eljönni.

Mégis azon töröd a fejed, hogyan lehetne változtatni a lehető legminimálisabb energiabefektetéssel, és ebből jön a következő pont.

Minden 30 napos turbódiétát kipróbálsz.

Az internet tele van ezekkel.

“Így szabadulj meg 25 kg zsírtól csupán 30 nap alatt anélkül, hogy sanyargatnod kéne magad.”

“Fogyás könnyedén! Igyál meg minden nap 1 pohárral ebből a zöld teából és garantáltan le fog menni a súlyod.”

Ismerősen csengenek? Próbáltad is némelyiket ezek közül, bizonyára azt, amelyik egyezik a te valóságoddal és tudsz is vele azonosulni.

Éppen ez a probléma. Mindig azokat a cikkeket olvasod el, azokat a tanácsokat nézed, amelyek a te valóságodban jónak tűnnek, és képes vagy foggal-körömmel védeni azt, még ha nem is hoz eredményt, meg tudod magyarázni, hogy márpedig ez jó.

Aztán kiderül, hogy mégsem.

Nem fogadod meg a szakemberek tanácsát

Erről a témáról készítettem is egy videót, úgy érzem, itt is szorosan lehet kapcsolódni az előző problémához, miszerint az, amit mond a szakember, legyen szó alvásról, étkezésről, edzésről, vagy napi rutinokról, ha neked kényelmetlen, amit mond, bezárkózol és elkezded mondani a saját igazad, hogy márpedig akkor te jó úton haladsz, majd csinálod tovább egyedül.

Albert Einstein mondta  a következő idézetet:

„Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen.”

Azt szeretném, hogy ezt most vetítsd le a saját vállalkozásodra. Ha valami nem működik benne, akkor változtatsz rajta, csiszolod egészen addig, ameddig nem találod meg a megfelelő módszert, és amikor szükséges, bevonsz egy külső szakértőt, vagy coachot, üzleti mentort.

Itt miért kéne, hogy más legyen a helyzet?

Egyedül akarod megcsinálni.

Már maga a cím is félrevezető, hiszen mit szeretnél megcsinálni? Életmódot váltani? Én ezt másképp közelíteném meg. Az életmódváltásra úgy tekintek, mint egy folyamatra, hogyan legyél napról napra jobb ember.

Az egyetlen dolog, ami változatlan, az az állandó változás. Változol te is, változok én is. Van, hogy gyorsabban, van, hogy lassabban, de általában a változás mindig bekövetkezik.

Az, hogy minek kell történnie ahhoz, hogy a változás létrejöjjön, az csakis Te tudhatod.

Tüzet akarsz oltani, vagy megelőzni.

Egyedül haladsz az úton, vagy kérsz segítséget olyantól, aki már ott van, ahol te szeretnél tartani és le tudja neked rövidíteni az utat?

Itt meg is ragadom az alkalmat arra, hogy egyik tanítványom történetet meséljem el.

3 évvel ezelőtt találkoztunk először, eljött hozzám egy állapotfelmérésre, a gerincével voltak gondok és egyénre szabott programra volt szüksége. Megtörtént a felmérés, átbeszéltük a részleteket, hogyan fogunk együtt dolgozni és mik lesznek azok a pontok, amire különös figyelmet kell fordítanunk. Hazament, és rá pár napra fogadott egy ilyen üzenet:

“Szia Peti, csak azért zavarlak hogy lemondjam az edzést, úgy alakult hogy meghosszabbítom az AYCM kárytám, és úgye azt ott nem tudom használni. De köszönöm szépen a múltkori edzést. Jó volt ;)”

3 évre rá idén beszéltünk újra, és meg kellett műteni a gerincét, és lett egy újabb probléma ezzel: még jobban kell figyelni rá. Ennek következtében némi súlyfelesleg is feljött rá, amitől meg szeretett volna szabadulni

Amikor beszélgettünk, végig rajta volt a fókusz és éreztem, hogy most nem tehetem meg azt, hogy nem segítek rajta. Felelősnek éreztem magam azért, ami történt.

Most már a 4. Hónapja dolgozunk együtt, az eredmény pedig, hogy sokkal több az energiája, fájdalom nélkül mozog és a súlyfelesleg is szépen megy le róla. Ám az út még hosszú, ahogy fentebb írtam, ez egy folyamat. Ha azt ígértem volna neki, hogy 2 hónap alatt megszabadul minden problémától, az hazugság lett volna.

Neked sem mondhatom ezt, mert szintén hazugság lenne, azt viszont mondhatom, hogy nem vagy egyedül.

Ha úgy érzed, neked is szólt a fenti rész, akkor csatlakozz az Akadémiámhoz és  a közösséghez, ahol nem maradsz magadra a fitnesz erdő rengetegében.

ZSIDÁKOVITS PÉTER

ERŐNLÉTI EDZŐ, BUTEYKO
CLINIC INSTRUKTOR, MASSZÁZSTERAPEUTA

Célom, hogy minél több embernek megtanítsam azt, hogyan hozzák ki magukból a legtöbbet a mindennapi életben és induljanak el egy egészséges, optimális élet felé!

Friss tartalmak

Itt követhetsz

Zsidákovits Akadémia

Átfogó folyamatosan frissülő előfizetői felület. Nem szükséges minden leckét elvégezned. Kezd a számodra leginkább értékes kurzussal. Témákra és modulokra bontott folyamatosan frissülő olyan tartalmak, amit máshol nem találsz meg a piacon. A folyamatos support az összes kérdésedre megadja a választ.

Ezeket olvastad már?

HOGYAN VÁLASSZ MEGFELELŐ EDZŐT?

Biztos neked is van kép a fejedben arról, hogyan kellene egy edzőnek kinéznie, milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie ahhoz, hogy azt mondjad: IGEN, én hozzá akarok járni, rá akarom bízni a fejlődésemet. Hozok nektek néhány dolgot, amit ilyenkor érdemes figyelembe venned.

Elolvasom »